Photo animal
Photo mask
Nova ograda kozorogov
10.09.2016

V mesecu avgustu smo novo in utrjeno ogrado kozorogov dokončali in vanjo preselili 29 alpskih kozorogov. Obiskovalci lahko sedaj alpske kozoroge opazujejo z dveh nivojev. Spodaj se odpira pogled na kozoroge, ki se hranijo s senom, z zgornjega lesenega podesta pa lahko opazujejo alpske kozoroge pri plezanju po skalah in sončenju v višjih legah ograde.

Nova ograda kozorogov

Nova ograda kozorogov

 

Leta 2014 je žled v našem ZOO-ju uničil ogrado alpskih kozorogov. Takratna čreda 19 kozorogov je do sedaj bivala v zasilni ogradi in se povečala na 29 živali. V letošnjem letu imamo 6 mladičev. Načrtovanje obnove in sama izgradnja sta bili zelo zahtevni zaradi strmega terena in erozije. Na ogrado so se kozorogi hitro navadili in se dobro počutijo. Zadovoljno objedajo podrast in poganjke. Mladiči sledijo samicam in oblikujejo ''igralne skupine'' ter se družno podijo po ogradi in učijo spretnosti, ki jih bodo potrebovali, ko odrastejo. V mesecu decembru boste lahko odrasle samce kozorogov opazovali pri osvajanju samic.

 

Posebnosti ograde alpskih kozorogov

 

Ograda je velika okoli 2.000 m2, s 4 metre visoko ograjo, saj kozorogi lahko z mesta skočijo do 2 metra, z zaletom pa kar 4 metre. V ogradi je vodni izvir, ki poleg strmega terena povzroča dodatno erozijo, zato smo ga utrdili s skalami, v spodnjem delu pa uredili drenažo in ga speljali pod potjo, nazaj v njegovo strugo. Teren smo v zgornjem delu dodatno utrdili s skalami, po katerih kozorogi radi plezajo, v spodnjem delu pa smo uredili dve zemljanki, ki podpirata teren in preprečujeta erozijo. Vanju smo namestili jasli in napajalnike.

 

Čreda kozorogov se je hitro navadila na novo domovanje, malo pa so še plašni, saj več kot dve leti niso imeli stikov z našimi obiskovalci.