Photo animal
Photo mask
Šimpanzinja Leona
23.06.2016

Leona, najmlajša članica skupine šimpanzov v ZOO Ljubljana, se je rodila mami Neži in očetu Borisu 28. marca 2016. Ime je dobila po zavetišču za šimpanze v Sierra Leone Tacugama, kamor ZOO Ljubljana vsako leto namenja nekaj denarja za reševanje in reintrodukcijo šimpanzov. 

Šimpanzinja Leona

 

Zahodna podvrsta šimpanzov (Pan troglodytes verus) v Živalskem vrtu Ljubljana

 

Kar nekaj let smo čakali na rezultate genetskih raziskav krvi šimpanzov iz evropskih živalskih vrtov, ki so potekale na Danskem. Potrdile so, da naše samice pripadajo zahodni podvrsti šimpanzov, zato se je za njim najbolj primernega partnerja izkazal samec Boris, ki pripada isti podvrsti in je genetsko zelo pomemben za nadaljevanje populacije v živalskih vrtovih. K nam je prišel spomladi leta 2015 iz Zagrebškega živalskega vrta. Postopoma smo ga seznanjali z vsako samico posebej. Neža, ki je sicer zelo samosvoja in se rada umakne iz skupine, se je nanj močno navezala. Postala sta skrbna in ljubeča starša hčere Leone, ki zdaj še večino časa sesa mleko in spi v Nežinem naročju, ta pa jo s ponosom in rada pokaže oskrbnikom, da lahko nadzirajo njeno rast in napredek ter zdravstveno stanje. 

Družina skupaj spi v gnezdu na polici prenovljenega domovanja, starša si med seboj delita hrano in se negujeta. Leona je trenutno še premajhna, da bi sama raziskovala nova igrala, a ko bo malo zrasla, se bo na njih učila plezalskih spretnosti. Takrat bomo skušali naše šimpanze ponovno združiti v enotno skupino, za zdaj pa bodo ločeni od nekoliko preveč ljubosumne babice Mojce in njene vnukinje Nike. 

Obiskovalci živalskega vrta boste imeli izjemno priložnost, da spremljate Leonino odraščanje in razvoj – okušanje nove hrane, igro z različnimi igračami, prve korake in zviranje na igralih... Prosimo vas, da ste ob Neži, Borisu in Leoni še posebno pozorni na svoje vedenje in ravnanje otrok, ste nevsiljivi in spoštljiv i, saj se izkušnje iz otroštva kažejo v vedenju odraslega šimpanza. Z vašim sodelovanjem bo za Leono kar najlepše poskrbljeno, da bo zrasla v čudovito ambasadorko svoje vrste.