Photo animal
Photo mask
Z-O-O praznovanje
15.11.2017

Pridružite se nam na praznovanju s spoznavanjem Zakulisja-Obdarovanjem-Obogatitvijo okolja naših živali! Udeležite se najbolj »divjih« rojstnodnevnih zabav v mestu. Preživite čas v družbi ambasadorjev živalskih vrst in jih spoznajte od blizu, naučite se, kaj je pomembno za njihovo dobrobit, obdarujte in opazujte jih pri izzivu odpiranja in raziskovanja daril ter uživanju v priboljških. V soboto, 2. 12. 2017, praznujemo življenje s slonico Gango in njeno vrsto!

 

Pokrovitelj praznovanj rojstnih dni živali je NLB Vita, zelo življenjska zavarovalnica, ki vsakemu slavljencu podari darilo.

Z-O-O praznovanje

Vabljeni na praznovanje 42. rojstnega dneva slonice Gange!

 

Kdo je Ganga?

Ganga je največja dama v Sloveniji. K nam je prišla leta 1977 iz ZOO Kampur v Indiji. 1.350 km je najprej prepotovala po cesti do Bombaja, nato pa še okoli 22 dni z ladjo po morju preko Cejlona do Rijeke. Ob prihodu je tehtala 550 kg, visoka je bila meter in pol, stara pa dve do tri leta. Ganga je azijska slonica. 

 

 

Posebni treningi

Za potrebe veterinarskega nadzora, dnevne nege in dobre telesne kondicije Gango vsak dan treniramo z metodo pozitivne spodbude.

Kot vsaka dama, tudi Ganga potrebuje redno nego nohtov in roževinaste kože na podplatih. Ganga hodi po prstih, spredaj ima štiri in zadaj pet prstov. Pod njimi se nahaja prožna, maščobna, podplatna blazina, ki blaži pritiske teže med hojo in deluje kot nekakšen amortizer. Nohti ji stalno rastejo in se v našem okolju ne obrabijo dovolj, tako kot se v subtropskem deževnem gozdu. Prav tako se ji nalagajo roževinaste plasti na podplatih, ki jo motijo pri hoji. Zato Gango vsako jutro treniramo, da sama dovoli nego nohtov in podplatov. Enkrat mesečno pa ji nohte skrajšamo, porežemo obnohtno kožico in odstranimo zgornjo plast roževine na podplatih. Pri tem si pomagamo s pilami, sirkovimi krtačami in kotno brusilko.  

Rezultat rednih treningov je tudi, da se Ganga sama tehta in to z velikim veseljem, na prav posebni tehtnici. Njena masa je okoli 3.300 kg.

Poleg tehtanj njeno telesno kondicijo ocenjujemo tudi po zunanjih znakih. Po »lepotnem idealu« mora biti pri slonu po sredini hrbta opazna hrbtenica in vboklini od hrbtenice proti trebuhu. Kadar sloni izgledajo čisto okrogli, so občutno predebeli.

Ganga vsak dan poje okoli 80 kg hrane. Sena je kar 60 kg. Zelo pomembne so tudi veje z listi kostanja, hrasta, vrbe in bambusa. Za posladek ji dodajamo okoli 10 kg sadja in zelenjave. Zelo rada ima korenje, jabolka, banane, listnato zelenjavo in lubenice. Vsak dan popije okoli 150 litrov vode. Pije le svežo tekočo vodo, najraje iz posebne cevi. V trobec naenkrat zajame do 10 litrov vode in jo nese v usta. 

 


 

Termin:

Sobota, 2. december 2017,  od 14.00 do 16.00 ure         

 

 

Program:

 

od 14.00 do 16.00 ure

 

1. Biološke delavnice                  

  • Prilagoditve slonov na življenjsko okolje.
  • Primerjava azijskih in afriških slonov.

  • Koliko na dan poje in popije slon?

 

2. Ustvarjalna delavnica            od 14.00 do 15.30 ure

Izdelava rojstnodnevnega presenečenja za slonico.

XL sestavljanka slon

 

3. Obdaritev slonice              ob 14.00 in 16.00 uri

Ogled predstavitve slona in sladkanje s slonjo torto (ob 14.00 uri).

 Rojstnodnevno presenečenje (ob 15.30 uri).