Photo animal
Photo mask
Z-O-O praznovanje
04.10.2017

Pridružite se nam na praznovanju s spoznavanjem Zakulisja-Obdarovanjem-Obogatitvijo okolja naših živali! Udeležite se najbolj »divjih« rojstnodnevnih zabav v mestu. Preživite čas v družbi ambasadorjev živalskih vrst in jih spoznajte od blizu, naučite se, kaj je pomembno za njihovo dobrobit, obdarujte in opazujte jih pri izzivu odpiranja in raziskovanja daril ter uživanju v priboljških. V soboto, 7. 10. 2017, praznujemo življenje z žirafcem Rastkom in njegovo vrsto!

 

Pokrovitelj praznovanj rojstnih dni živali je NLB Vita, zelo življenjska zavarovalnica, ki vsakemu slavljencu podari darilo.

Z-O-O praznovanje

Vabljeni na praznovanje 11. rojstnega dneva žirafca Rastka!

 

Kdo je Rastko?

Rastko je k nam prišel leta 2008 iz češkega živalskega vrta Olomouc, kjer se je skotil 3. oktobra 2006. V ogradi sobiva s svetleje obarvanim Cvetkom, s katerim sta skupaj tudi odraščala.

 

Rastko in Cvetko pripadata najvišji podvrsti žiraf − rothschildski žirafi. Ta podvrsta je močno ogrožena, saj v naravi živi le še okoli 500 primerkov. Ločijo se po obliki vzorca na koži  ̶  niti dve nista enaki.

Ker žirafe ločijo barve, imata vsak svojo tarčo, ki se ločita po barvi in obliki. Tarča imenujemo pripomoček, ki se mu žirafa pri treningu na željo oskrbnika približa in dotakne, zato dobi priboljšek. S pomočjo tarče in klikerja ju redno treniramo, zato da ju lahko brez stresa ali uspavanja tehtamo, cepimo, rentgensko slikamo in po potrebi dajemo zdravila.

Hranimo ju z lucerno, vejami vrbe, kostanja, leske, breze in hrasta ter listi robide. Ponudimo jima tudi narezano zelenjavo, npr. korenje, čebulo, peteršilj, zeleno, rdečo peso, del obroka pa so tudi posebni briketi za žirafe. Odrasli samci na dan pojedo do 20 kg hrane. Za priboljšek dodajamo navrtane melone in lubenice, da zaposlimo njuna dolga jezika.

 

 

 

 

 

Termin:

Sobota, 7. oktober 2017,  od 14.00 do 16.00 ure         

 

 

Program:

 

 

od 14.00 do 16.00 ure

 

1. Biološka delavnica                  

  • Prilagoditve žiraf na življenje v afriških savanah
  • Zakaj so žirafe ogrožene?

  • Pomen treninga žiraf in popestritve njihovega okolja (enrichment) v živalskem vrtu

 

2. Ustvarjalna delavnica            

Izdelava rojstnodnevnih presenečenj za žirafo.

 

3. Obdaritev žirafca Rastka               ob 15.00 in 15.30 

Obdaritev Rastka z veliko žogo ob 15.00 in rojstnodnevnim posladkom ob 15.30.